Concert:   Messiah van G.F. Händel

Nieuwe datum concert:

zaterdag 21 november 2020 om 20.00 uur

Locatie:    Kerk van de Evangelische Broedergemeente te Zeist

Alle kaarthouders zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

De gekochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe datum.

In oktober 2020 start de verkoop weer.

Georg Friedrich Händel (Engels: George Frideric Händel) (1685-1759) – Barok componist.

Händel werd op 23 februari 1685 in Noord-Duitsland (Halle) geboren en is daarmee bijna een maand ouder dan Bach. Zijn vader was vorstelijk chirurg. Händel kende materieel gezien een onbezorgde jeugd. Voor en tijdens zijn muziekopleiding bij Zachow studeerde hij rechten en als zeventienjarige genoot hij reeds een grote faam als organist en kreeg een betrekking aan de gereformeerde domkerk van Halle.
In 1703 trekt hij plots naar Hamburg en werkt er als violist en clavecinist met Mattheson aan de opera.

Hij voltooit zijn muziekopleiding in Italië en heeft in Florence, Rome, Napels en Venetië vruchtbaar contact met Scarlatti, Marcello en Corelli. In Venetië wordt hij een succesrijk operacomponist en zijn faam leidt hem vooral naar Hannover, waar hij als hofkapelmeester wordt benoemd. Er was echter zo weinig werk, dat hij er zonder toestemming uittrekt en naar Londen reist. In 1714 echter wordt keurvorst Georg van Hannover, King George van Engeland: veiligheidshalve houdt Händel zich een tijdlang in de schaduw en volgens de overlevering ensceneerde hij de verzoening door de “Water Music”-suite. Zo werd hij officieel hofcomponist en muzikaal alleenheerser. Hij richt de Royal Academy of Music op, waar de Italiaanse opera hoogtij vierde. De veertig opera’s die hij hiervoor componeerde worden eerst de laatste jaren onder het stof van de archieven gehaald. De enige die in bredere muziekkringen bekende melodie is het Largo uit Xerxes. Stilaan worden er bressen geslagen in zijn alleenheerschappij: John Gay ridiculiseert met zijn Beggar’s Opera de Italiaanse opera zozeer, dat het grote en zelfs hoge publiek wegblijft. Händel gaat op reis naar Duitsland om zijn zieke moeder te bezoeken en zelf van de emoties te bekomen en hij heeft er een ontmoeting met Wilhelm Friedemann Bach.

Bij zijn terugkeer in Londen reorganiseert Händel de opera-onderneming, maar hij gaat zich geleidelijk meer interesseren voor het genre waaraan hij zijn tweede carrière te danken heeft en dat hem ruimschoots vergoedde voor de mislukkingen: het oratorium.

In 1737 krijgt hij een beroerte, waarvan hij herstelt door een kuur in Aken. In drie weken tijd componeert hij de “Messiah” voor een liefdadig doel in Dublin, terwijl in Londen zelf de grote doorbraak komt na “Juda Maccabeus”. Terwijl hij aan “Jephta” werkt krijgt hij last met de ogen en wordt geleidelijk blind.

Als hij ook deze morele klap te boven gekomen is, begint hij aan een late carrière als orgelvirtuoos en -improvisator. Hij sterft plots op Goede Vrijdag, 14 april 1759 en zijn lichaam wordt bijgezet in de Westminster Abbey.